Wigilijne spotkanie w firmie – jak i gdzie zorganizować?

wigilia

 

 

 

Za nami powoli dobiega końca drugi weekend grudnia, a wielu z nas ma już zaplanowane lub aktualnie planuje spotkanie wigilijne ze swoimi współpracownikami.  To tradycja w większości polskich firm, na którą naprawdę czeka wielu pracowników.
Coroczne spotkania wigilijne na ogół odbywają się w restauracji lub, jeśli firma liczy mniej pracowników, po prostu w biurze przy kubeczku aromatycznego czerwonego barszczyku.

 

wigilia

 

Krótka checklista o czym pamiętać wybierając restaurację na spotkanie wigilijne

Wszystkim niezdecydowanym managerom, którzy zastanawiają się jak dokonać najlepszego wyboru i gdzie urządzić spotkanie wigilijne, polecam krótką checklistę, którą przygotował dla nas doświadczony manager  krakowskich restauracji Darek Giermek, aktualnie szef Srebrnej Góry https://web.facebook.com/Srebrna-Góra-Hotel-i-Restauracja-814899965382314/

 

  1. Wybór restauracji, w której chcemy zorganizować spotkanie wigilijne dla współpracowników  zależy od formalności tego przyjęcia. Jeśli w naszej firmie panuje oficjalny dress code, warto wybrać elegancką restaurację. Zupełnie inaczej sprawa wygląda gdy na nasz zespól składają się informatycy lub szaleni marketingowcy. Być może wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie np. wyjście na sushi.

  2. Kiedy dojdziemy do wniosku, że zdecydowanie chcemy powierzyć organizację spotkania wigilijnego specjalistom, warto wysłać zapytanie do kilku restauracji. W zapytaniu na pewno powinniśmy umieścić informację o planowanej dacie spotkania, liczbie uczestników oraz o naszych oczekiwaniach co do menu. Pamiętajmy, że wiele restauracji ma już zajęte terminy, więc teraz jest naprawdę ostatnia chwila by podjąć się tego zadania.

  3. Wybierając restaurację, warto zapoznać się z opiniami innych gości. Pamiętajmy jednak aby przy wyborze miejsca, zweryfikować czy opinie są sprawdzone i ile ich jest. Wielokrotnie spotkałam się z niepochlebnymi opiniami gości w restauracjach, które dla mnie pod kątem jedzenia i obsługi kelnerskiej były wzorowe. Czytając opinie warto zapoznać się z czasem jej sporządzenia – np. większość restauracji na Helu w okresie wakacyjnym zbiera niskie notowania, bo goście skarzą się na oczekiwania na dania sporządzone na miejscu 30 minut.

  4. Zanim ostatecznie zdecydujemy się na rezerwację, warto odwiedzić wybrane miejsca i sprawdzić je. Jeśli obsługa kelnerska zajmuje się nami bez zarzutu, podobnie będziemy obsłużeni w czasie naszego wigilijnego spotkania. Zamówmy kilka klasycznych dań aby sprawdzić czy oferowane menu nam odpowiada. Warto wybrać się do restauracji w piątkowy lub weekendowy wieczór – jeśli wtedy jesteśmy obsłużeni sprawnie i szybko, organizacja naszego wieczoru powinna przebiec bez problemu. Porozmawiajmy z kelnerem, pożartujmy z nim aby zobaczyć jaki klimat ma restauracja. Warto dopytać z czego sporządzane są dania, popytać o kartę alkoholi. Jeśli kelner udziela nam wszystkich informacji chętnie, możemy być spokojni o naszą wigilijną kolecję.

  5. To czy na stole powinien pojawić się alkohol zależy tylko od decyzji szefa, i warto to z nim ustalić. Klasyczne, zawsze sprawdzające się rozwiązanie to białe i czerwone wino.

  6. Pamiętajmy, że spotkanie wigilijnie powinno wiązać się z miłymi wspomnieniami. Stąd zawczasu warto ustalić z pracownikami co zostanie opłacone przez firmę. Generalnie powinniśmy unikać sytuacji w której pracownicy w jakikolwiek sposób partycypują w kosztach.

  7. Wybierając menu, warto porozmawiać z managerem restauracji i zapytać go o to co szczególnie poleca. Szef restauracji ma spore doświadczenie i podpowie nam jaki rodzaj menu się sprawdza. Część restauracji oferuje skrócone menu dla gości. np. przystawki na start, a goście mogą wybrać sposrób 2-3 rodzai zup, dań głównych i deserów. Dzięki temu, taki gość może aktualnie wybrać dokładnie to na co ma ochotę. Zapraszając pracowników na wigilię, warto znać ich preferencje. Sporym nietaktem będzie jeśli w naszym menu nie będzie propozycji dla wegan czy wegetarian, którzy są członkami naszego zespołu.

  8. Pamiętajmy, że nie trzeba na siłę trzymać się tradycyjnej kolacji wigilijnej . Spotkanie wigilijne ma na celu przede wszystkim integrację zespołu, złożenie życzeń przez szefa i wspólną zabawę. Naszym celem powinno być sprawienie frajdy współpracownikom. Jeśli większa część naszego zespołu uwielbia sushi to czemu nie spędzić tego wieczoru właśnie w takiej restauracji?

  9. Jeżeli mamy tylko czas, to warto po przeanalizowaniu oferty umówić się na spotkanie, omówić szczegóły i zobaczyć salę ( nie wszystkie restauracje zgodzą się na wybranie konkretnej sali) Dobrze jest też poznać szefa Sali, który tego dnia będzie obsługiwać naszą imprezę. Pamiętajmy aby mieć wszystkie ustalenia, menu a także ostateczne koszty na mailu 😉

  10. W czasie wieczoru wigilijnego warto współpracować z obsługą i wyznaczyć jedną osobę do kontaktu z przedstawiciel restauracji. Pracownicy gastronomii są dobrze wyszkoleni i świetnie rozwiązują bieżące problemy, ale jeśli pomożemy im to na pewno będziemy pamiętać wieczór dłużej.

Jeśli macie jakieś inne sprawdzone sposoby na zorganizowanie tego wyjątkowego dnia w firmie, podzielcie się koniecznie w komentarzu!

Wartościowy wpis? Podziel się z innymi!

LinkedIn
Facebook
Pinterest
Twitter
Print

Agnieszka Giermek-Ziółkowska

Szefowa z 20 letnim stażem, coach i trener. 

Ekspertka rozwoju osobistego z nastawieniem na osiąganie celów i poszukiwanie rozwiązań. Autorka podcastu i licznych webinarów. Prywatnie opiekunka 2 goldenów retrieverów, zakochana w półwyspie helskim.